Menu
het
project
Menu

Kijk, het wordt licht

Het vervolg van de CD ‘Bootje van papier”

BOOTJE VAN PAPIER – HET SPROOKJE GAAT VERDER

Een meisje loopt over een glazen zee richting een vuurtoren, een bootje van papier in haar hand. Het licht uit de silhouet van de vuurtoren verleidt haar uit dichterbij te komen. Een baken aan de horizon. Daarachter gloren de sluiers van het noorderlicht.
Klinkt als een sprookje? Jazeker, maar de beelden hebben meer met de bijbel te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Hoe dat precies zit?


Op de NoorderLicht Project cd ‘In de hemel brandt nog licht’ staat op de voorkant een tekening van de hemel. Deze hoes werd ontworpen door Ruben Romijn. De elementen daarop zijn rechtstreeks afkomstig uit de bijbel. In Openbaringen 4. Er is een deur die altijd open staat, met daarachter een groot licht, een regenboog en daarvoor een glazen zee.


De poort naar de hemel staat weliswaar altijd open, maar wij zijn bootjes in de storm. En Jezus redde ooit de discipelen uit zo’n bootje, omdat hij immers over het water liep? Daarom geloofden de discipelen dat het Jezus was. En als je datzelfde wilt geloven, dan kun je ook over de glazen zee wandelen. De vuurtoren zou je kunnen zien als Jezus. Het licht in de vuurtoren als de NoorderSter.. dat is immers de kerstster die je altijd naar de goeie weg lijdt. Het NoorderLicht betekent eigenlijk licht in de duisternis, omdat uit het Noorden volgens de bijbel niets dan slechts komt.
En zie daar de elementen die het sprookje verder brachten. De cd staat er vol mee. Met medewerking van vele zangers en muzikanten. Even een paar eruit gelicht:

Het intro bestaat uit een ouverture waarop Elly een gedicht in de vorm van een sprookje voorleest. Wat dat precies is kun je horen als je de cd bestelt.
En dan is er het titelnummer geschreven door Rikkert: Kijk, het wordt licht. Van een fietsende Rikkert in de ochtendzon, inclusief fietsbellen en een kinderkoor welke erachteraan fiets. Dit koor werd The Kids Crew, met als dirigente Simara van der Vlist.
Ook een bijzonder liedje is Glazen Zee. Gezongen door Sera van der Vijver, dochter van de Zandtovenaar. En ‘Misschien zie ik de dingen mooier’ werd gezongen door Jolien Damsma. In de videoclip speelt een klas Friese schoolkinderen mee.. we halen alles uit het Noorden.
En dan zijn er natuurlijk nog een aantal prachtige Elly en Rikkert kerstliedjes en aan het eind nog een prachtige verrassing in de vorm van een Reprise, inclusief een eilanddans. Deze werd ingetrommeld door niemand minder dan Frank van Essen. En Elly verzon er iets heel speciaals bij.. namelijk kinderen over de hele wereld die Licht en Vrede in hun eigen taal roepen.